Geniş ve yeşillikle çevrili yürüyüş yolları, göl kıyısının huzurlu atmosferiyle birleşerek sabahın serinliğinde bisiklet turu, piknik ve gün batımı keyfi sunar. Yansımalı su yüzeyiyle fotoğraf karelerine eşlik eden sazlıklar, doğal bir kimlik kazandırır. Göl kenarındaki banklarda oturup sessizliğe dalmak, kuş sesleri eşliğinde dingin anlar yaşatır.
Eski Rum mimarisini taşıyan taş sokaklarla dolu bu köy, kemerli geçitler ve özenle restore edilmiş evleriyle adeta zaman tüneline çıkarır. Yerel tezgâhlarda zeytinyağı, doğal sabun, reçeller , şirince, taş kahve hediye ürünler bulunur. Kafelerde mola verirken taş duvarların arasında geçmiş kokusu almaya hazır olun.
İznik yolunda, zeytin bahçeleri arasında saklı bu doğal termal kaynak, yıl boyu 34°C suyu ile romatizma ve cilt sorunlarına iyi gelir. Yeşil ormanlarla çevrili etrafında açık alanlar ile kapalı havuz tesisleri bulunur. Suyun etkisinin yanında doğal ortamıyla ruhunuza da şifa sunar.
Orhan Bey zamanında kurulmuş kale kalıntıları üzerine inşa edilen sosyal tesis alanı, keyifli bir gün batımı dinlenmesinin adresidir. Tamamen ayakta olmasa da çevresi çay bahçesi, yürüyüş parkurları ve şehir manzaralı noktalarıyla keyifli bir mola durak alanıdır.
Orhan Bey tarafından 14. yüzyılda yaptırılan bu külliye, cami, hamam ve dinlenme birimlerini içerir. Tuğla ve taş işçiliğiyle dikkat çeker. Avlusunda yürüyüş yaparken Osmanlı mimarisinin zarafetini yakından hissedersiniz. Yakındaki hamam, köylü ve kentli ziyaretçilere geleneksel bir mola hissi verir.
Bu iki höyük, Orhangazi’yi Neolitik ve Kalkolitik çağlarla bağlayan arkeolojik izlerdir. Toprak katmanları altında arkeolojik kalıntılar taşıyan höyükler, tarih meraklıları için heyecan verici keşif noktalarıdır. Yüzeydeki toprak hareketliliği bile binlerce yıl geçmişi akla getirir.
Deniz seviyesinden 1100 m yükseklikteki yamaç, paraşütçüler için cennet gibi bir noktadır. Sezonunda sönmeyen adrenalin, manzara izleme noktaları ve fotoğraf noktaları bölgeye ayrı bir cazibe katıyor. Tepeden bakıldığında Yalova, Gemlik ve İznik Gölü panoraması göze çarpıyor.
Çam ve meşe ağaçları içinde kurulmuş bu alanlar; göletler, su kaynakları ve gölgelikli yürüyüş yolları ile hafta sonu kaçamaklarının vazgeçilmezi. Özellikle yaz ayında piknik, çocuk oyun alanları ve serin suyu ile aile ortamlarına hitap eder.
Bölgede nadir tarihi taş köprülerden olan Çekirge, Orhangazi’nin geçmişine dair köprü başında hikayeler sunuyor. Kalıntı halindeki kale duvarları, kısa bir yürüyüşle birlikte tarih kokan bir yolculuğa çıkarıyor.
Keramet’ten başlayan, Gürle Köyü ve Sölöz gibi köylerin arasından geçen patikalar; orman, meşe ve çam ağaçları arasında temiz hava yürüyüşü teklif eder. Kuş cıvıltıları ve dağ çiçekleri eşliğinde uzayan patikalar, hem doğayla hem köy hayatıyla iç içe vakit geçirmek isteyenlere hitap eder.
yorum